Destilacija je, gledano iz perspektive izotopske hemije kompleksan proces koji menja sirovinu koja izlazi potpuno drugačija! Isto važi i za odležavanje destilata, kao i za mešanje i finalizaciju alkoholnog pića.
Na tržištu je mnogo falsifikata originalnih brendova i govoriti o autentičnosti i originalnosti proizvoda, odnosno da li je određena rakija originalni proizvod koji je proizašao iz određenog podruma nekog legalnog proizvođača postaje sve veći interes od strane krajnjih potrošača. Ovo je sa pravnog aspekta takođe veoma važno kada inspekcija pokreće prekršajni postupak (sudski postupak) protiv legalnog proizvođača, jer u tom slučaju postoji analitički dokaz da li je piće zaista izašlo iz podruma legalnog proizvođača ili je falsifikat originalne marke.
U procesu proizvodnje voćnih rakija, nakon završetka finalizacije koja obuhvata hladnu stabilizaciju, mešanje destilata, smanjenje zapremine alkohola na zadatu vrednost i sl.; Pre punjenja alkoholnog pića u flaše, uzimanjem reprezentativnog uzorka proizvedene serije moguće je utvrditi izotopski otisak proizvoda koji je jedinstven samo za tu proizvedenu količinu i koji se ni na koji način ne može falsifikovati bilo kojim tehnološkim postupkom! Ovaj izotopski „otisak prsta“ se ne menja tokom vremena i predstavlja „otisak prsta“ koji može da otkrije falsifikat originalnih brendova na tržištu!
Ovo je veoma snažno oružje za borbu protiv nelegalne proizvodnje na domaćem tržištu, jer se svaka originalna boca na kojoj je prethodno uzet izotopski otisak može pratiti na tržištu i u slučaju da se reciklažna flaša originalnog brenda koristi za falsifikovanje, kao takva može biti lako otkrivena i uklonjena sa tržišta, otvarajući prostor za širenje legalne proizvodnje i kontrolisanih i legalnih proizvoda i zaštiti legalne proizvođače.
⦾ Generisanje izotopskog „otiska prsta“ proizvoda za jaka alkoholna pića